Wat is Care2Adapt?

Het opleidingsprogramma Care2Adapt coacht, ondersteunt en begeleidt medewerkers die binnen een zorgorganisatie de brugfunctie tussen innovatie en de werkvloer vervullen. Tijdens het project krijgen 35 sleutelfiguren uit Nederland en Vlaanderen een praktijkgericht en grensoverschrijdend coachings- en opleidingsproject aangeboden. Aanvullend worden kortere ondersteunende programma’s opgezet voor andere stakeholders binnen en buiten de organisatie. 


De initiatiefnemers van Care2Adapt zijn Thomas More Kempen, Health & Care Network Kempen, LiCalab en AZ Herentals uit Vlaanderen en het Care Innovation CenterBravis ziekenhuis en tanteLouise uit Nederland.

 

De groeiende tekorten in de zorgsector vormen een grote uitdaging op zowel de Vlaamse als Nederlandse arbeidsmarkt. De context is vergelijkbaar en de problemen en uitdagingen lopen bovendien sterk gelijk aan beide kanten van de grens. Daarom biedt het een meerwaarde om over de fysieke en mentale landsgrenzen heen samen te werken.

 

Aan Nederlandse kant werd in de provincie Noord-Brabant in de voorbije jaren een regionaal ‘Health Innovation School’-programma georganiseerd. Dat programma richtte zich op de versterking en het opleiden van sleutelfiguren uit diverse Nederlandse zorgorganisaties en trainde hen in diverse innovatieve methodieken. In 2019 werd er langs Vlaamse kant door het Health & Care Network Kempen een ’Innovatiescout’-programma opgezet in de provincie Antwerpen. Ook hier kregen zorgprofessionals via een interactief opleidingsprogramma handvaten voor innovatief denken binnen zorgorganisaties.